FC Barcelona is niet zomaar een club

Het staat niet voor niets in het stadion geschreven in stadion Camp Nou, 'MES QUE UN CLUB'. Het betekent “meer als een club”. En dat is voetbalclub FC Barcelona ook voor heel veel mensen. FC Barcelona is een unieke voetbalclub, gesmeed in 1968 en voor de meeste mensen zijn de sociale aspecten belangrijk. En niet te vergeten de Catalaanse levenslust die FC Barcelona uitstraalt. Niet voor niets zijn er veel mensen die bij betFIRST met Barcelona een gokje willen wagen.

Wanneer je de status van FC Barcelona kent, weet je direct hoe belangrijk de voetbalclub voor veel mensen is. Joan Gamper besloot in 1899 in FC Barcelona voetbal te introduceren. Op 29 november 1899 werd FC Barcelona officieel gesticht.

De eerste titels

Als snel groeide FC Barcelona sterker en sterker en won het verschillende titels zoals de Maya Cup in 1902, en de Pyranees Cup in 1910-1912. Het eerste stadion van FC Barcelona werd gebouwd in 1909 en had een capaciteit van 6.000 toeschouwers. Gedurende de jaren ‘20 groeide het succes en de roem van de voetbalclub. In het jaar 1928-1929 werd de eerste Champions League gewonnen. FC Barcelona werd zo populair dat er een nieuw stadion werd gebouwd. In 1922 werd stadion 'Les Corts' gebouwd wat een capaciteit had van 22.000 toeschouwers.

Het mag niet vergeten worden dat FC Barcelona een burgeroorlog heeft overleefd. De voorzitter van de club Josep Sunyol werd in 1936 doodgeschoten omdat hij lid was van een linkse politieke partij. Fans van FC Barcelona zijn trots op wat zij noemen de “Five Cups Season”. In de periode 1951-1952 won FC Barcelona maar liefst 5 cups: de League, de Latin Cup, de Martini Rosso en de Eva Duarte. Camp Nou werd in 1957 gebouwd met een capaciteit van 90.000 toeschouwers.

Het succes van FC Barcelona ging verder

Het succes van FC Barcelona groeide maar door en door. Spelers als Diego Maradona en Bernd Schuster werden naar de Catalaanse club gehaald. In het jaar 1988-1989 veranderde onder de komst van Johan Cruyff veel bij de voetbalclub. Johan Cruyff smeedde een ijzersterk team en won vele prijzen. De fans van FC Barcelona schreeuwden spreekkoren als “nu hebben we een team”. In 1996-1997 had de komst van Ronaldo en op de bank Bobby Robson een groot effect voor de club.

In 2003 kwamen er veel nieuwe spelers bij de club waaronder Frank Rijkaard, Ronaldinho, Xavi en Puyol. Deco en Eto’o voegden zich in 2004-2005 bij FC Barcelona. In datzelfde seizoen won de club de League. In 2005-2006 werd dit herhaald en won FC Barcelona ook de Europa Cup in Parijs. De aankoop van de nieuwe spelers wierp direct hun vruchten af met de prijzen die werden gewonnen.

Het FC Barcelona van nu

Barcelona is uniek wat betreft de status als “voetbalclub”. Het is als een van de weinige voetbalclubs die geen naamloze vennootschap is. De club is namelijk eigendom van haar leden, hier zijn 144.000 mensen bij betrokken.De voorzitter van de club wordt door een complex stemsysteem ook gekozen door de leden. Momenteel is er een verbouwing gaande in het stadion van de club die tot de zomer van 2026 duurt.

Natuurlijk denkt FC Barcelona ook aan de toekomst om daar ook succesvol te blijven. Jonge spelers worden gezien als groeibriljantjes en kunnen veel betekenen voor de club. De 17 jarige speler Pau Cubarsi heeft een nieuw contract gekregen van de club. Met het oog op de toekomst heeft hij een flinke opwaardering gekregen van zijn contract. Hij heeft nu een contract tot 2027 bij FC Barcelona. Ook de aankoopclausule is flink verhoogd tot 500 miljoen euro. De jonge speler heeft al 15 wedstrijden meegespeeld op het hoogste niveau, en heeft al drie keer mogen ruiken in de Champions League. Ook bij de beloften heeft hij de nodige spelervaring opgedaan.

Fcbarcelonanieuws.nl

Bezoek Fcbarcelonanieuws.nl voor je dagelijkse nieuws, standen, statistieken en meer over FC Barcelona van Barcelona. Blijf op de hoogte van de laatste FC Barcelona transfers, weddenschappen en bekijk de live scores tijdens FC Barcelona wedstrijden.

Fcbarcelonanieuws.nl heeft geen officiële band met de handelsmerkhouders of clubs die op deze website worden vermeld. Al het nieuws op Fcbarcelonanieuws.nl wordt geleverd door derden, die houder zijn van alle toepasselijke auteursrechten. Alle clublogorechten zijn eigendom van de clubs. Foto's die op Fcbarcelonanieuws.nl worden gebruikt, zijn gelicenseerde afbeeldingen van ProShots.
© Fcbarcelonanieuws.nl 2014 - 2024. Alle rechten voorbehouden.